Rendang Tok Embun
Bahan-Bahan:-
Tangkap dan sembelih 10 ekor ayam (kampung)
Giling 1 kilo rempang rendang
200 gm cili kering
Beli 20-25 batang serai kat Pakcu (Zali)
Gali 50 gm lengkuas
Gali 100 gm halia
Gali 30 gm kunyit hidup
Kupas 1 kilo bawang merah
70 gm bawang putih
kukur dan perah untuk 5 kilo santan
Goreng dan tumbuk 1 1/2 kilo kelapa utk dijadikan kerisik
Petik 10 helai d
aun limau purut
Cari 5 helai daun kunyit kat belakang rumah mak
Beli 4 sekawan kat kedai runcit
Minyak masak
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara membuatnya:-
Ayam di bersih dan dipotong ikut saiz dan di matikan darah. Bawang dikisar dengan sedikit air, kisaran kedua hanya guna air bawang tapisan pertama lakukan untuk kisaran seterusnya. Serai di titik. Halia, lengkuas, kunyit hidup, daun limau purut di kisar bersama. Cili kering dikisar.
Tumiskan serai dengan empat sekawan, kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga garing. Kemudia
n masukkan cili kering kisar dan rempah. Setelah semuanya garing dan masak masukkan ayam dan santan. setelah setengah masak masukkan santan dan daun kunyit yang telah dihiris halus. Masak lah hingga agak kering.
______________________________________
Laksa Johor -Sumbangan Cik Hyza
Bahan A:-
2 inci lengkuas - di ketuk
5 batang serai - di ketuk
4 sekawan
Bawang putih - dihiris
Bawang merah - dihiris
Bahan B:-
4 biji bawang besar
8 biji bawang
11/2 inci halia
i kilo ikan kembung.parang - diambil isi dan diblend
1/2 cawan udang kering - direndam dan diblend
1 peket kecil rempah kari ikan dan kari daging
Lada hitam
Kerisik
Santan
Air asam jawa
Cara-cara membuatnya:
Tumis bahan A hingga wangi dan garing. Tumis bahan B yang di blend sampai pecah minyak. Masukkan rempah kari, kacau hinggan tumisan pecah minyak. Masukkan santan cair, air asam jawa, isi ikan, udang kering, serbuk lada hitam (ikut pedas). Masak hingga gelegak, masukkan santan pekat gula, garam secukup rasa.
Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan tunggu sehingga didih ye tuan puan..heheh maka ciaplah resepi nie.
Jangan lupa spaghetti .. takkan nak makan kuah je kan...:)
Hidang dengan :-
Hirisan bawang besar
Serbuk belacan
Daun kesum
Daun selasih
Taugeh
Timun
Dah leh makan dah....nyam nyam....hehehe
Cuba lah ek.. sodap tak sodap complain lah..hehe..
ReplyDeleteselamat mencuba pada hari lebaran akan datang
mmg laksa johor best,ari tu dh pekena yg anis bikin,terangkat la gak,kalau pedas kit gik...lg best
ReplyDeletenice.. thanks nnt suh chik wat lak
ReplyDeletesuh cik wat sik mato laaa....dap gakkkk
ReplyDeleteshare lah resepi kat sini.. leh kami cuba pulak..
ReplyDeleteAyam kari best
ReplyDeleteBahan-bahan
Ayam
Kari ayam
santan 2 cawan
halia 1/2 inci
bawang besar 1
bawang putih 5
kentang 4 biji
cara-cara memasak:
kisar bawang besar , bwag putih, halia, rempah kari ayam, lada kering dan garam.
kemudian tumis semua bahan yang dikisar hingga pecah minyak.
masukkan ayam dan kacau.
selelapas 5 minit masukkan kentang dan santan.
letak serbuk kunyit untuk mencantikkan warna kari itu tadi...
selalu kacau dan setelah 45 minit sedia untuk dimakan...selamat mencuba... fina
Resepi
ReplyDeleteketam masak lemak cili api
bahan-bahan:
Ketam 3 ekor (dibersihkan dan dipotong 2)
santan 2 cawan
lada kecil ditumbuk/kisar-(10 biji)
bawang putih 6 biji(dikisar bersama lada kecil)
serai 2 batang
Cara memasak
letak santan ,bahan kisar ke dalam kuali
masukkan sedikit garam...dan kunyit
jgn lupa pastikan air diisi bersama santan tadi
panaskan bahan-bahan tadi dengan api yang perlahan.
kacau agar tidak bertaik minyak
setelah santan masak, letak ketam dan kacau hingga masak.
selamat mencuba.
Resepi:
ReplyDeleteDaging masak merah
Bahan-bahan
Daging(batang pinang)
sos tomato
bawang besar
bawang putih
halia
Cara memasak
rebus daging kemudian potong nipis-nipis
tumis bawang
masukkan sos tomato dan sedikit sos tiram
masukkan halia dan tuang air
masukkan daging dan letak garam sesedap rasa
akhir sekali letak hirisan bawang dan lada.
sedia untuk dihidang.
Masak Lemak Pucuk Ubi
ReplyDeletePucuk ubi (dibersihkan dan dicelur)
santan
serai
bawang merah
ikan bilis
garam
cara memasak
keluarkan pucuk ubi yang telah dicelur(letak tepi)
masukkan santan
Bawang ditumbuk bersama ikan bilis
Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk beserta serai
Kacau semua bahan2 di atas api yang perlahan
setelah santan masak isi pucuk ubi dan kacau hingga masak. Jgn lupa letak garam dan QC masakkan anda...Selamat mencuba
thanks finnah..
ReplyDeleteakak nak minta resepi lauk masakkan yg akak suka finnah masak tu.. mcm sup ayam tu..leh tak
akak..ayam msk gulai masam ek... bole..bole..bole
ReplyDeleteAyam Masak Gulai Masam
Bahan-bahan
Ayam 6 ketul
Bawang putih 5 ulas ditumbuk(jgn tlalu hancur)
Garam
Asam keping(ikut selera)
serbuk kunyit
air
cara masak
letak ayam di dalam periuk
letak bawang putih
serbuk kunyit(jgn tlalu banyak nanti tak best)
garam
asam keping
air sehingga ampuh ayam..
kacau rata
biarkan mendidih
QC masakan anda
jgan terlalu masam nanti sakit perut..
biar sehingga naik minyak ayam tersebut...
Selamat mencuba
alahai..dah terasa2 masak gulai masam fina tu... ti nk beli ayam n nak cuba.. makacih...
ReplyDelete