Bahan-bahan ramuan:
A
210 gm tepung roti
40 gm tepung
30 gm gula
1 sudu garam
15 gm susu tepung
2 sudu yis segera
B
180 ml air sejuk
C
45 gm mentega
D
120 gm majerin croissant
Cara-cara membuatnya:
Adun bahan A sehingga sebati. Campurkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh. Tambah bahan C dan uli doh sehingga menjadi lembut. Gulungkan menjadi bentuk segitiga. Tutup doh dengan plastik dan letakkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Tutup (D) dengan plastik dan canai sehingga 10mm tebal. Letakkan bahan D di tengah bahagian dasar doh dan lipatkan.
Langkah (4) - Canaikan doh setebal 10mm. Kemudian lipatkan sepertiga bahagian dasar ke tengah dan sepertiga bahagian ke permukaan ke tengah. Pusingkan doh 90 darjah dan canai doh dengan penggiling adunan. Bentukkan menjadi segitiga dan ilang sekali lagi. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.
Keluarkan doh dan ulangi langkah (4) sekali lagi. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Keluarkan doh dan canaikan sehingga menjadi 5mm tebal. Potong secara melintang menjadi segitiga (L13 sm x T 17sm). Potong permukaan lebar untuk membentuk bentuk V. Gulung ia menjadi bentuk bulan sabit.
Letakkan di atas dulang yang telah digriskan dan biarkan ia menaik selama 45 minit.
Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190 darjah C selama 15 minit.
(Kuantiti doh yang disediakan boleh menghasilkan 16 roti croissant.
Tutup (D) dengan plastik dan canai sehingga 10mm tebal. Letakkan bahan D di tengah bahagian dasar doh dan lipatkan.
Langkah (4) - Canaikan doh setebal 10mm. Kemudian lipatkan sepertiga bahagian dasar ke tengah dan sepertiga bahagian ke permukaan ke tengah. Pusingkan doh 90 darjah dan canai doh dengan penggiling adunan. Bentukkan menjadi segitiga dan ilang sekali lagi. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.
Keluarkan doh dan ulangi langkah (4) sekali lagi. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Keluarkan doh dan canaikan sehingga menjadi 5mm tebal. Potong secara melintang menjadi segitiga (L13 sm x T 17sm). Potong permukaan lebar untuk membentuk bentuk V. Gulung ia menjadi bentuk bulan sabit.
Letakkan di atas dulang yang telah digriskan dan biarkan ia menaik selama 45 minit.
Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190 darjah C selama 15 minit.
(Kuantiti doh yang disediakan boleh menghasilkan 16 roti croissant.
mcm mane ruper nyer resepi ni? mcm best jer
ReplyDeletegambarnya ti upload kan ya.. croissant ni best dimakan dengan inti tuna.. kat dunkin donat ada jual croissant sandwich
ReplyDeleteFinnah, gambar croissant tu dah ada
ReplyDeletebest nyer...kena tinggikan tahap kerajinan ni...hehehe
ReplyDelete